Elektronische Drumstellen.

Elektronische drumstellen zijn verkrijgbaar in allerlei varianten, variërend in prijs van 200 tot 5000 euro, en alles daartussenin. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en waar moet je op letten bij het maken van een keuze?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om het volgende essentiële en misschien teleurstellende nieuws direct te vermelden: een elektronisch drumstel is geen volledige vervanging van een "echt" akoestisch drumstel en zal dat ook nooit helemaal worden. Het hebben van realistische verwachtingen voorkomt teleurstellingen na de aankoop.

Het grootste verschil tussen elektronische drumstellen ligt in de volgende aspecten:

  1. De vellen: Let op het type en de kwaliteit van de drumpads en cymbalpads die op het drumstel zijn geïnstalleerd. Hoogwaardige drumpads bieden een realistischer speelgevoel en respons.

  2. De voetcontrollers: Controleer de kwaliteit en functionaliteit van de pedalen voor de basdrum en hi-hat. Ze moeten soepel en responsief zijn, zodat je je voetwerk nauwkeurig kunt uitvoeren.

  3. De afmetingen: Houd rekening met de grootte en opstelling van het drumstel. Kijk of het past in de beschikbare ruimte waar je wilt spelen, en of het gemakkelijk te verstellen en aan te passen is voor je speelcomfort.

  4. De geluidsmodule: Controleer de mogelijkheden en geluidskwaliteit van de geïntegreerde geluidsmodule. Deze module bevat de drumklanken en instellingen. Zorg ervoor dat het een breed scala aan geluiden en aanpassingsmogelijkheden biedt die aansluiten bij je speelstijl en muzikale voorkeur.

  5. Het merk en de waardevastheid: Overweeg het merk en de reputatie van de fabrikant. Bekende merken bieden vaak een betere kwaliteit, duurzaamheid en waardevastheid van het instrument.

Bij het kiezen van een elektronisch drumstel is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende aspecten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij je behoeften en budget.

De vellen.

Hiervoor zijn er eigenlijk twee belangrijke verschillen. Elektronische drumstellen zijn er met rubberen pads:

Of met gaasvellen:

Hier moet ik even de strenge drumleraar uithangen… Rubberen pads zijn eigenlijk een “no go”. Rubber stuitert gek en onrealistisch. De trillingen kunnen door het harde materiaal niet weg en gaan dus via het rek de grond in, waardoor de buren er nog steeds veel last van hebben en ik weet niet of je wel eens het getik van een drumstok op rubber hebt gehoord? Als je het drum geluid niet hoort, omdat hij/zij lekker met een koptelefoon zit te rammen en jij alleen het geluid van de stokken op rubber hoort word je gegarandeerd na 10 minuten gek, en anders de buren wel.

Gaas vellen maken minder herrie, voelen realistischer en geven minder trillingen door. Deze keuze lijkt mij duidelijk, op naar de volgende!

De voetcontrollers.

Ook hier zit er weer een belangrijk verschil, maar zijn er iets meer opties voor verschillende wensen. Laten wij beginnen bij de kick. Het kick pedaal is het rechter en belangrijkste pedaal van het drumstel. En deze komt ook in verschillende vormen en maten. Laten wij de voorbeelden van hierboven weer even terug halen.

In ons eerste voorbeeld zie je letterlijk een controller. Onder het voetbord zit een veer en je drukt iets in wat het geluid geeft van een kick. Het werkt voor de basis dingen prima, maar het is niet heel precies en het geeft je ook geen gevoel van een pedaal zoals wij dat met een “echt” drumstel wel hebben.

In ons eerste voorbeeld zie je letterlijk een controller. Onder het voetbord zit een veer en je drukt iets in wat het geluid geeft van een kick. Het werkt voor de basis dingen prima, maar het is niet heel precies en het geeft je ook geen gevoel van een pedaal zoals wij dat met een “echt” drumstel wel hebben.

Dit elektronische drumstel heeft een kick in twee delen. 1. Een pedaal! Dat is het belangrijke punt natuurlijk, want alleen met een echt pedaal train je precisie en later ook snelheid. 2. Een oppervlak waar je met het pedaal tegenaan trapt. Hierin zit een trigger die trillingen opvangt. Omdat het werkt op trillingen is het zelfs mogelijk om dynamiek te simuleren op sommige drumstellen ( computers ). Dit is natuurlijk veel realistischer dan een voetbord.

Misschien is je ook al opgevallen dat de pedalen van de linkervoet verschillen bij deze elektronische drumstellen. Natuurlijk is de tweede beter dan de eerste, maar het linker pedaal gebruiken wij bij lange na niet zo vaak als de rechter, dus dit verschil is veel minder belangrijk en minder geld waard.

Maten en de computer

Elektronische drumstellen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Er zijn compacte modellen die perfect passen in een hoek van de kamer, en er zijn zelfs elektronische drumstellen met ingebouwde triggers in houten ketels, waardoor het lijkt alsof je op een akoestisch drumstel speelt.

De computer vormt het hart van het drumstel, en hoe geavanceerder het systeem, hoe beter het drumstel presteert. Naarmate je naar duurdere drumstellen kijkt, worden er steeds meer opties toegevoegd, vooral op het gebied van dynamiek en triggerzones. Dynamiek is van groot belang, omdat het ervoor zorgt dat je het verschil hoort tussen harde en zachte slagen, en sommige geavanceerde systemen kunnen zelfs nuances daartussen detecteren. Verschillende triggerzones zijn ook een pluspunt. Een akoestische trommel produceert een ander geluid wanneer je op de rand slaat in vergelijking met het spelen in het midden. Daarom helpen meerdere triggerzones zeker om het realisme en het drumgevoel te vergroten.

Maar laten we teruggaan naar mijn initiële punt over realistische verwachtingen. Onthoud dat het nog steeds een oefendrumstel is. Natuurlijk is een groter drumstel over het algemeen steviger en biedt het een prettigere speelervaring dan een mini-drumstel, maar dat is niet noodzakelijk een reden om 1000 euro extra uit te geven. Bepaal wat voor jou comfortabel en betaalbaar is, en houd realistische verwachtingen in gedachten bij het maken van je keuze.

Merk en waardevastheid

Laten we het nu hebben over het laatste punt: merk en waardevastheid.

Als het gaat om elektronische drumstellen, is Roland absoluut de onbetwiste winnaar, gevolgd door Yamaha. Deze merken behouden hun waarde behoorlijk goed. Zelfs na 3 jaar kun je deze drumstellen nog steeds voor een goede prijs verkopen op platforms zoals Marktplaats. Bovendien zijn deze merken en drumstellen ontworpen om jarenlang mee te gaan. Ze hebben hoogwaardige kabels, stevige racks en je zult er jarenlang plezier van hebben.

Er zijn echter enkele goedkopere concurrenten, zoals Alesis, Millenium, Behringer, enzovoort. Deze merken bieden leuke drumstellen die prima werken voor een lage prijs. Maar ergens moeten ze bezuinigen, en dat doen ze vaak op de afwerking. Je kunt er een paar jaar van genieten, maar daarna merk je dat het rack instabieler wordt, kabels kapot gaan, en omdat er veel van deze drumstellen op Marktplaats te vinden zijn, kan het moeilijk zijn om er vanaf te komen.

Hiermee wil ik niet per se zeggen dat iedereen een Roland moet kopen. Op de lange termijn is het zeker een goede investering, en persoonlijk vind ik het fijn als de dingen die ik koop hun waarde behouden. Maar als je van tevoren rekening houdt met het feit dat een drumstel meestal maar 3 tot 5 jaar meegaat en je daar vrede mee hebt, kan een goedkoper merk een prima start zijn.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van goedkope tot dure drumstellen, inclusief linkjes. Alle getoonde drumstellen en prijzen zijn complete sets, inclusief drumkruk, koptelefoon, drumstokken en eventuele extra pedalen, enzovoort.

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje. Veel succes en veel plezier met drummen! 🥁

Millenium instap model, €349,-


Kijk dit lijkt al veel echter! Een premium Millenium kit voor €575,-


En dan nog terug naar het gebruikte voorbeeld drumstel. Persoonlijk vind ik dat je niet verder hoeft te kijken dan dit drumstel. Je hebt ze nog veel duurder, maar eigenlijk heeft dit drumstel alles in zich om het perfecte elektronische drumstel te zijn. De Roland TD17. Klik hier voor een set met kruk, stokken, pedalen en koptelefoon. Voor €1769,-.


Vorige
Vorige

Gehoorbescherming.